2012. július 25., szerda

Dália


Nekem legalább is a dáliát juttatja eszembe a - fantasztikusan ügyes, ötletes és színes egyéniségű - LUCY leírása alapján - valójában csak kísérletező kedvemben - készült, első "puffancs" párnám.




Kézimunkázó ismerőseim közül oly sokan kivitelezték már, így kíváncsi lettem, hogy - kevéske horgolási tudományom ellenére - nekem vajon sikerül-e?
Kerestem olyan fonalakat, amelyekkel más célom nincs, amelyek színben is harmonizálnak és... egy esetleges siker esetén, beleillenének a nappalim színvilágába. 
A minta könnyű és haladós, így a ténykedésem, siker koronázta! :-)




A felhasznált fonal nagyon puha, műszálas és roppant kiadós, mert kb. 15 dkg-ból kijött. 4-es horgolótűvel dolgoztam. Az elő- és hátlap összeillesztésénél kihagytam egy 25 cm-es részt, amelynek az egyik oldalára kis füleket horgoltam, a másikra pedig, a már jó pár éve megfestett kis cérnagombokat. Varrtam egy kerek párnabelsőt, megtöltöttem mosható tömőanyaggal és tádááámmmmm, készen is lett! :-)

Átmérője 45-, magassága 25 cm.


- Egyszer azért olyan vidám, tiri-tarka színekben is,
el fogom készíteni, ahogy Lucynál láttam! -  :-)))


2012. július 11., szerda

Angyalszárnyak...

...avagy, volt stóla, nincs stóla! :-)))


Mindig szerettem volna egy légies, akár sálként, akár nyáresti kiegészítőként hordható stólát. Erre nagyon megfelelőnek mutatkozott a pécsi Lana-Tex, Alpissima 1800 megnevezésű, vajszínű fonala.  - Élvezet volt kötni! :-)


Valójában még a tavasszal elkészültem vele, csak a fotózása hiányzott, na meg a stóla, mert...   - Mint mindennek, ennek is története van!  -
Boldog voltam amikor befejeztem és még blokkolás előtti állapotában, büszkén mutattam Beáta menyemnek, "édeske" Déneske anyukájának. - Persze nem minden hátsó szándék nélkül, mert valójában nem dicsekedni-, hanem puhatolózni akartam...  Kíváncsi voltam, hogy neki mi tetszik, minek örülne, mit is készítsek majd a számára? - 


A "bemutatkozás" jól sikerült, mert... fogdosta, tapogatta, arcához simította, nyakába tekerte...  Szóval, szerelem lett első látásra! :-))) 
...És elhangzott: ilyent, pont ilyent szeretne Ő is!
"Óóó, novemberig, a születésnapodig, bőven elkészülök vele..." - mondtam én.
Mire Ő... "De hiszen, három nap múlva lesz a névnapom...!" 
Hát, így történt, Beácskámé lett a stóla! :-)))

 

Méret:  200 x 45 cm
Kötőtű:  4,5-ös bambusz körkötőtű
Horgolótű:  3,5-ös 
Fonalmennyiség:  10 dkg (2 gombóc, nagyon kiadós!)
Az inspirációt és a mintát, ez a boleró adta: http://handmadebyfasola.blogspot.hu/2010/03/matrimonio-bolero.html   

Örömmel készítettem, és örömmel adtam...
Kívánom, hogy jó egészséggel viselje, nagyon sokáig! :-)

2012. július 3., kedd

Közkívánatra...

Bodzaszörp télire!


Bár, már vége a bodza virágzásának, azért - sokak kérésére - "papírra vetem" az általam elkészített bodzaszörp receptjét.
- A receptet Dimek Éva barátnőmtől kaptam, aki pár évvel ezelőtt, egy hosszú és forró nyári napon, ilyen itallal oltotta a szomjamat. Mit mondjak, nem tudtam betelni vele... :-) -

Első lépés!
Következő év májusában, - lehetőleg távol az utak porától és az autók gázaitól - keress a környéketekben virágzó, fásszárú bodzabokrokat és vágd le a szép, már kinyílt, vagy nyílófélben lévő virágtányérokat!


Második lépés!
Vedd elő a megfelelő méretű, ép fazekadat és mérd bele a szükséges vízmennyiséget...
- Ha szereted a kissé karamelles ízt, akkor először a szükséges mennyiségű cukrot  (kevéske vízzel) tedd a fazekadba, kissé karamellizád és utána öntsd fel a többi folyadékkal. - 

Hozzávalók:
5 l víz
2 kg cukor
15-20 db bodzavirág
1-2 db citrom
1 kávéskanál borkősav
13 szem citrompótló
- vagy 1 doboz citrompótló mindkettő helyett - 
1 kávéskanál nátrium-benzoát

...Tedd bele a cukrot, a citrom burgonyahámozóval vékonyan lefejtett héját és főzz belőle szirupot.


- De vigyázz, csak akkor csináld, ha van elég időd, nem nézel közben TV-t és nem kell félned, hogy a várakozási idő alatt elalszol! ... Különben úgy jársz, mint én!!!   
...Gondoltam este felfőzöm, reggelre kihűl és akkor folytathatom a tennivalókat... Hogy meggyorsítsam a forrást, (15 l-el készítettem elsőre) letakartam egy fedővel... Majd szépen elaludtam (véletlenül) egy "élvezetes" műsoron... Mire felébredtem, bizony felforrt, sőt kibugyogott és az egész konyhát beterítette a ragacsos gőze! :-(  Ne tudd meg, hogy mit szenvedtem, amíg feltakarítottam! :-D 
Bizony ez önirónia, de ne feledd, "magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más tegye, azt nem tűröm el"!  :-))) -

Harmadik lépés!
Amikor teljesen kihűlt a szirupod, tedd bele a citrompótlót, (vagy amit választasz) a nátrium-benzoátot, esetleg még pár citromkarikát és az óvatosan leöblített virágtányérokat. Összekeverés után a kamra hűvösében legalább 1 napig - mivel hűvös, esős idő volt én 2-3 napig hagytam - áztasd és néha-néha kevergesd meg.


 

Negyedik lépés!
A kellő idejű áztatás után, szűrd bele (nyomkodd is ki) a gondosan előkészített, csírátlanított, csavaros tetejű üvegekbe. - Vagy, ha úgy jársz, mint én, hogy időben nem gyűjtöttél hozzá elég üveget, akkor műanyag palackokba.  - 
A felhasznált, kevéske tartósítószerrel, szinte korlátlan ideig eltartható. ...De nálunk erre még nem volt példa! :-)))




 

Ötödik, egyben a legkellemesebb lépés, a felhasználás!
Egy nagyobb kancsóba, a sziruphoz ízlés szerinti hígítással önts hideg ásványvizet (lehet szénsavas is) és csavarj bele legalább 1 db friss citromot.  

ISTENI!
- Olyan az íze, mintha frissen szedett bodzából limonádét készítettél volna! -

Ugyan ezzel az eljárással készíthetsz menta-, (ha szereted, ezt még az idén is elkészítheted, 2 nagy csokor kell a fenti mennyiséghez) hárs-, vagy citromfű szörpöt is, sőt...
Idén, a csodálatos illatú, 4000 éve ismert, "Múmia rózsája" névre hallgató vadrózsám szirmaiból - kísérlet képen - kevéske rózsaszörpöt is ügyeskedtem. Ez, valami fenséges!!!
Egyszerűen, az a csodálatos illat, átalakul ízzé!!! ...De erről - meg amit még kigondoltam belőle - majd jövő májusban fogok bővebben írni, ha ezek a bódító illatú rózsáim újra nyílni fognak.



Addig is, kellemes készülődést a következő évi bodzaszezonra! :-)
- És gyűjtsétek az üvegeket, hogy...
a tartósítószer nélküli változatát is kipróbálhassátok! -