2011. június 23., csütörtök

Mostanában...

...írtam erről, írtam arról, de valójában a háttérben lázas készülődés folyt. Készülődés a "naaaaagy" fonásra! :)
Szorgalmasan gyakoroltam a Csillától kapott gyapjú szöszökön, de közben vágyakoztam arra, hogy színeseket is fonjak. Rendeltem is Tolnáról szalaggyapjút, na de addig is amíg megérkezik, tennem kellett valamit. Mivel az előző évről volt itthon natúr előfonalam és még régebbről tojásfesték, hát elkezdődött a kísérletezés. :)
Elsőként az oly nagyon szeretett tenger színeivel próbálkoztam: 




Majd megihletett az egyik rózsabokrom:


Utána elővillant egy emlék... Anyám (gyermekkoromban oly sokszor megcsodált, de rég elveszett) pliszírozott, hernyóselyem kendőjének színei (egy kis naranccsal élénkítve, ami így utólag lehet, hogy kár volt)


Ezeket követte egy "babás", rózsaszínes, zöldes gondolat:


Minden megihletett, még a kertemben lassacskán nyiladozó mályvák színei is:


Majd ismét a tenger színei következtek (mivel fogyóban volt a festőlé és nem szerettem volna, ha kárba vész), csak halványabb tónusban:


Ahhoz képest, hogy általában a pasztell színekhez vonzódom, az idei első fonalfestési próbálkozásaim egyike-másika kissé harsányra sikeredett. Nem baj, nekem így is 1000 ötletem van, hogy miként fogom felhasználni őket. :)
Tanulok festeni, tanulom a színkeverést, az arányokat és... leszűröm a - hol jó, hol rossz - tapasztalatokat. Pl.: el voltam keseredve, mert az itthon lévő előfonalam kétágú gombolyagban volt. Nem akartam szétszedni, nehogy sérüljön, ezért ebben az állapotában festettem meg. És láss csodát, pont  így lett jó! Száradás után sokkal könnyebben tudtam kétfelé venni és... két egyforma gombolyagom lett! - Heuréka!!! :)))
Szóval, mint egy megszállott festettem minden szabadidőmben (sőt, sokszor nem csak abban), éjjel és nappal egyaránt. Aminek csak az szabott határt, hogy elfogyott az előfonalam. Minden esetre, szép kis kupac kerekedett. :)


Az egyik adag hűlt, a másik száradt, én pedig fontam a már kész gombolyagot...

Mert ugye ki bírja ki, hogy ne nézze meg milyen is lesz megfonva??? :)

- De, ...mára elég ennyi, erről majd legközelebb... -

8 megjegyzés:

  1. Hát ez valami fantasztikus!! A színek gyönyörűek és csodálatosan sokfélék! Az a tenger, a rengeteg munka, és a fotózás... nem találok jelzőket!

    VálaszTörlés
  2. Valóban rengeteg munka, de nagyon örömteli. Ha tehetném, legszívesebben mindig ezt csinálnám! :)
    Teli vagyok ötletekkel, elképzelésekkel, vágyakkal, csak az az időhiány ne lenne...
    Egyébként... várom az E-mailedet, hogy mi fáj???

    VálaszTörlés
  3. Azta, mennyi gyönyörűség! Micsoda színek, egyik szebb, mint a másik! A narancssárgát sem volt kár beletenni, összeszelídül majd és pikáns szakaszok lesznek benne. :)
    Éljen a féktelen ihlet!! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagy élvezet, jó játék volt! :)
    Némelyik szín kissé harsányra sikeredett, a másikban meg nem jelent meg a sárga (bár már tudom az okát és... egyébként is így szebb), de pont ez az izgalmas benne. Várni, hogy milyen is lesz, ha elkészül?
    De Te ezt kedves HARMAT, már sokszor megtapasztaltad. :)
    Minden esetre "ismétlés a tudás anyja", tehát... folytatom! :)))

    VálaszTörlés
  5. Ez jó mulatság lehetett, az eredmény pedig csudajó! Nagyon szép színeket festettél, nekem legjobban az tetszik, amelyikbe a narancsos is került.

    VálaszTörlés
  6. Irenka, igazán örülök, hogy Neked is tetszik! :)
    Valóban nagyon jó mulatság és... még nincs vége. Öröm a fonása és öröm a próbakötés is.
    Hmmmm... majd törhetem a fejem, hogy mi készüljön belőlük, mert kb. 3-4 dkg-ak? (Bár 1 pár kesztyűre azért elég lenne.) Úgy gondoltam, hogy festek hasonló színösszeállításúakat, vagy 1 nagyobb mennyiséget valamelyik harmonizáló színnel és az adott gombócot csíkként belekötöm.
    Érdekes, hogy Neked pont az tetszik, amelyikben a leg bizonytalanabb vagyok. :)

    VálaszTörlés
  7. Ezeregyéjszaka meséi színekben. :))
    T.

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűek a színeid !!Ilyenkor , ha beindul a fantázia nehéz abbahagyni .:)Kíváncsi vagyok rá , hogy milyenek lesznek megfonva .

    VálaszTörlés