2011. június 7., kedd

Újabb szerelem...

...van kialakulóban!  Legalább is merem remélni. :-) 
Már jó ideje gyönyörködöm a mások által font fonalakban. Harmat így fogalmaz:  "A fonás, mint tevékenység terápiás hatású, egy orsó fonal elkészítése felér egy meditációval. Sokan, akik elkezdik, úgy találják, hogy valami ősi minőség kezd ébredezni bennük. Míg a kerék forog, kéz és láb egy ritmusra mozdul, és az ujjaink között a kósza szálakat a sodrás a szemünk láttára rendezi egységgé. Ezáltal bepillantást nyerünk a teremtés misztériumába, mert a világunkat a sodrat tartja egyben, kezdve az elemi részecskék spinjétől egészen a galaxisokig. ..." Nagyon szép gondolatok, érdemes elolvasni az egész bejegyzést!
Szóval, ez az ősi ösztön kezd ébredezni bennem és szeretnék megtanulni fonni. :-)
Első lépésként vettem egy szépséges kézi orsót...


...és próbáltam megfonni a "raktáron" lévő, tolnai, gyapjú előfonalamat. Tudás és tapasztalat híján, gyorsan feladtam (legalábbis ideiglenesen). Feladtam, mert... vagy túl vastag lett, vagy egyszerűen az orsó súlyától elszakadt. Viszont, itt az újabb lehetőség!!! :-) 


Tegnap megérkeztek a Csillától nyert (ill. ajándékba kapott, - amit ez úton is nagyon szépen köszönök), szépséges gyapjúk. No, meg is állt az élet körülöttem és... elkezdődött a próbálkozás. Próbáltam egyszer, próbáltam kétszer, sőt...  majd néztem idegennyelvű oktatóvideókat (amik szövegét ugye nem értettem), de...  csak a kérdések tömkelege tolult az agyamba:


Ilyen egyszerűek:
Mennyire legyen sodrott? Jobbra, vagy balra forogjon az orsó? Mennyire merjem meghúzni (kihúzni) a gyapjúszálakat? Hogyan készíthetnék szép, egyenletes, vékony szálú fonalat? Jobb kezemmel kihúzom (csippentem) a szálakat, de közben a ballal sodorjam a fonalat? ...vagy csak az orsó forgására hagyatkozzak?  stb...
És...  miért nincs magyar nyelvű oktatófilm??? - Vagy csak én nem találtam rá? -
Szóval, számtalan a kérdés az olyan apró, technikai trükkök iránt, amelyek szerintem csak egy elhivatott oktató, személyes közreműködése által tudhatók meg.
- Emlékszem én (mert kedvesen engem is invitáltak), hogy a "Nagy Fonósok" néhanapján összejönnek egy kis közös munkálkodásra, tapasztalatszerzésre, kezdők tanítására, de... sajnos tőlem nagyon távol. -
Persze nem adom fel! Kérdezek, kutakodok és...  rendületlenül gyakorlok tovább! :-)


Az igazság az, hogy némileg maximalista vagyok. Nem érem be a részmegoldásokkal és nem tudom elfogadni a "jól van az úgy" mentalitást.
Bízom benne, hogy ez a bimbódzó szerelem - kellő kitartással - meg is marad. Főleg, ha... az oly sok kötős, horgolós, videó mellett, megjelennek a fonás alapismereteiről készült magyar nyelvűek is.

Remélem nem csak a magam nevében kérem! 
Ugye??? :-))) 
  

9 megjegyzés:

  1. Fantasztikus ez a kteaivitás! Nem tudnék mit kezdeni azzal a kütyüvel... hiába látom lányomnál, ahogy egy év alatt, minden magyar nyelvű video nélkül - mert tényleg nem volt - megtanulta és közreadta. Úgy tudtam, válaszolt Neked még délelőtt, nem kaptad meg, vagy még a moderálásra vár? sztem rohan a segítségedre, csak ma nagyon be van fogva.. :-)

    VálaszTörlés
  2. Páratlan páros, mármint Te és a kedves Zsu!
    Nagyon kedvesek és segítőkészek vagytok, amit szívből köszönök! :)
    Már nem is merek írni Harmatnak, mert bűntudatom van, hogy ha pár perc erejéig is, de elrabolom szépséges Családjától.
    - Remélem nem haragszik rám azért, mert idéztem a csodálatos gondolatiból? -
    Egyébként türelmesen várok, majd csak lesz aki bugyuta tépelődéseimre választ ad. :)

    VálaszTörlés
  3. Páratlan páros??? Jajj de kedves!! Ha tudnád, hogy mennyi és milyen összefeszülésen mentünk keresztül - úgy az elmúlt 15-17 év alatt -... regénybe illő!! Mondták is: írjam meg... Tudom, hogy segíteni fog! Ha másként nem: odamegy, odamegyünk.. ez biztos!

    VálaszTörlés
  4. Írtam egy választ, de ez a szőrnyűség nem vette!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Marcsimami!
    Már reggel írtam itt kommentet, de elszállt..
    Öröm látni, ahogy terjed az inspiráció, és nagyra értékelem a türelmedet! Meg kell jegyeznem, hogy mindkét fonalad messze szebb és egyenletesebb, mint az én első próbálkozásaim. De ígérem, ha csak előbb nem kerül, készítek magyar nyelvű segítséget - most már könnyű dolgom lesz, hogy vezérfonalat is kaptam hozzá. ;)

    VálaszTörlés
  6. Ezt majd megbeszéljük személyesen! :)
    Én is tudom, hogy segíteni fog és... nem vagyok ám türelmetlen.
    - Meg... egyébként is annyi más munkám, dolgom, kötelezettségem van, lenne. Pl. nemsokára megszületik a 4. unokám! :) ...szóval nem csak a kreatívkodás, a fonás körül forog a világ. :))) -
    Most szépen lassan megtanulom a kéziorsós fonást, utána pedig jöhet a nagy álom, a rokka!
    Na, majd akkor sort kerítünk a személyes tanácsadásra! :)))

    VálaszTörlés
  7. Drága Harmat!
    Nagyon-nagyon kedves vagy és... igazán büszke lehetsz magadra! Büszke lehetsz magadra, mert a számtalan tevékenységed, kötelezettséged mellett egy "missziót" teljesítesz. Többek között, hogy saját példád, önzetlen segítséged, inspirációd által, számtalan, erre nyitott hölgyet vezetsz vissza e ősi mesterség "misztériumához". :)

    VálaszTörlés
  8. Ó hát szerintem ezek csodálatosan sikerültek. Első próbálkozásnak tökéletes. Ezek a kérdések felmerültek bennem is...aztán idővel megválaszoltam őket magyar nyelvű segítség híján. Örülök, hogy örülsz és a lelkesedésednek is.
    puszillak

    VálaszTörlés
  9. Drága Csilla!
    Valóban örülök, nagyon lelkes vagyok és... gyakorlok, gyakorlok, gyakorlok! - Hála a Te nagylelkű ajándékodnak. :)

    VálaszTörlés