2011. június 5., vasárnap

Vadrózsák, avagy Hans többi rózsája

Előzőleg már írtam a nagybátyámtól kapott egyik, csodálatos vadrózsámról.
Ottlétemkor nem csak a természetes - nem ember által uralt - kert látványa és az ahhoz társuló szellemiség ragadott magával, hanem azon belül a kerítésként, térelhatárolóként telepített számtalan vadrózsa is. Mint kiderült, ott kultusza van az ősi növényfajtáknak, így a vadrózsáknak is. Hatalmas, vastag, csak vadrózsákat tartalmazó katalógusokat láttam. Beléjük szerettem! :)
Hazajőve, az ajándék vadrózsatöveket a járda és az úttest közötti előkertbe telepítettem...
De most... jöjjön a többi rózsa! :)



A képeken látható rózsa neve: "A múmia rózsája". Egyiptomból származó, 4000 éve ismert vadrózsa. Bizonyára nem véletlen az elnevezése, mert ilyen kivételesen finom, bódító illatot más rózsáknál nem tapasztaltam.  - Jó lenne tudni, hogy ezt a csodálatos illatot miként lehetne tartósítani??? - Hatalmas életerő lakozik benne, mert oly mértékben terjeszkedik, hogy ezen a tavaszon már komoly gyérítésre kényszerültem. Szára telis-teli van apró, de nagyon szúrós tüskével. Május végén a legszebb (ha el nem veri gyenge szirmait az eső), mert olyan, mint egy hatalmas virágcsokor. Egyébként az új hajtásai csúcsán, egész nyáron található 1-2 virág. Bogyója gömb alakú, hatalmas, a hagyományos vadrózsáénak kb. két-háromszorosa. Ha elnyílnak a virágok, akkor a piros bogyók díszítik a bokrot.
- Meg kellene próbálni, hogy milyen lenne a lekvárja?! -

- Ha virágzásakor felém jársz és elhaladsz a házam előtt,
állj meg egy percre a rózsabokornál és szagold meg e csodálatos,
4000 éves illatot! -

Még két másik fajtát ültettem, amelyek a maguk nemében szintén gyönyörűek. Szirmuk szimpla és nagyméretű... nevüket sajnos nem ismerem, de... látványuk szintén lenyűgöző. :)



E gyönyörű, rózsaszín bimbókról gyermekkori emlékem idéződik fel, amikor is bebocsátást nyerve a házinéniék hatalmas kertjébe, rácsodálkoztam a terület közepén lévő, nyíló vadrózsabokorra, annak fehér-rózsaszínes bimbóira, virágaira. Ezek a rózsák azokat az édes, örökre bevésődött élményeket, érzéseket is idézik, amelyek a kisgyermek koromhoz kötődnek... amelyekből a mai napig merítkezek...
- A Bundzsák István utca 10 szám alatt laktunk egy államosított, polgárház jellegű ház, szoba-konyhájában. A házhoz nagy udvar és hatalmas kert is tartozott, de (bár nagyon kedves emberekkel osztoztunk a házon) a mi terünk ott nagyon korlátozott volt. Környezetünkben csodálatos polgár- és míves paraszt házak álltak, de... csak álltak! A 70-es években eluralkodott városunk vezetőin a "szoc.reál" stílus és... lebontatták e házakat. Eltüntetve ezáltal a múlt értékeit, emlékeit, hangulatát. Helyükre hatalmas, szívonaltalan panel épületek kerültek. 
De...  egy megmaradt, a "mi" házunk, az én szülőházam! :))) 
A közelmúltban egy módosabb, értelmiségi család megvásárolta és felújítatta. Nagy gyönyörűség, boldogság a szívemnek, hiszen kisgyermekkorom minden szép emléke ahhoz a házhoz, az akkor ott élt emberekhez kötődik. (Most is, hogy írok róla, csak úgy tolulnak az emlékek... talán egyiket, másikat le kellene írni, hiszen ott alakult ki az a látásmódom, amellyel mindenben igyekszem felfedezni a szépet, az igaz értékeket.) Ha arra járok, szemeimmel simogatom és... arra gondolok, hogy... be kellene kopogni, bebocsájtást kérni és egy kicsit belül is körbenézni. Vajon találnék-e még 1-2 szegletet, ami a gyermekkoromra emlékezet? - 
Jaj, eltértem a tárgytól! :) 
Akkor befejezésként jöjjön egy kollázs...


...és egy idézet, amely most az emlékeim, gondolataim, érzéseim által a felszínre tört:

„– Isten veled – mondta a róka. – Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. – Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse. – Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat. – Az idő, amit a rózsámra vesztegettem... – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse. – Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. –”
/Antoine de Saint-Exupéry - A kis herceg/

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek! Műveletlen vagyok a vadrózsák terén (is), nem sejtettem, hogy ennyiféle van... szép lehet Nálad ilyenkor is! :-)

    VálaszTörlés
  2. Mogyoró, kedves!
    Most értem haza egy fantasztikus Mága Zoltán koncertről és kissé el vagyok varázsolva tőle, de... bejegyzésednek nagyon megörültem. :)
    Megnyugtatlak, én sem tudtam, hogy több katalógust megtöltő mennyiségű, fajtájú vardózsa létezik.
    Hogy szép-e nálam? Nekem igen, mert megszoktam és ragaszkodom hozzá, de... amit látsz, azok csak részletek, szépségek a lelkem ápolására.
    Valójában egy öreg, nagyon komoly felújítást igénylő (és ez bizonyára, a gazdasági helyzetet látva, jó ideig még így is marad) házban élek. Kicsinyke kertem mindennapos foglalatoskodást igényelne, de... leköt a munkám, elcsábít az alkotási vágyam, így aztán, bizony hagy némi kivetni valót maga után.
    Kapálni kellene, levágni a hagymás növények fonnyadó leveleit és elültetni azokat a virágpalántákat, amelyeket már egy hete megvettem. Ma a hőség miatt nem bírtam, holnap, pedig dolgozom. Hogy mi lesz így a kerttel? Nem tudom. Talán... veszek ki 2-3 nap szabadságot. :)

    VálaszTörlés
  3. http://www.kertpont.hu/uj/kertpont.php?menu=cikk&CId=294
    Rózsavíz házilag. Nem tudom mennyire jó, még ilyet sosem csináltam :-) de ez a módszer nem tűnik kivitelezhetetlennek. Egy próbát megér :-))
    Ha sikerült, akkor írj kérlek egy szagmintát is :-)))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, köszönöm, köszönöm a javaslatot! :)
    Bár a mostani sok eső leverte a virágait, de ha újra nyílik, kipróbálom és... a tapasztalatokat közreadom. :)))

    VálaszTörlés