2011. december 26., hétfő

Karácsonyi csuka

Ez év december 24-én Zita-lányoméké volt a főszerep, mivel a Szent Este vacsoráját, Ők készítették el, náluk gyűlt össze a nagy Család.  Persze... azért mi "vendégek is hozzájárultunk a lakomához. Jucimama nagyon finom hájas tésztát, én pedig sült csukát és gyümölcskenyeret vittem a halászlé, túróscsusza, guba és Renike által készített finom sütemény mellé. ...Szóval, volt "terülj-terülj asztalkám"! :-)   


 A "csukás" történet még ez év nyarán, illetve őszén kezdődött...
Dénes, a legidősebb fiam - bár a közel 2 méteres magasságával mondhatnám  azt is, hogy a legnagyobb :-) - ismét felfedezte gyermekkora egyik kedvenc időtöltését, a horgászatot.
- Boldogan mesélte, hogy milyen öröm számára, amikor eszébe jut mind az a "tudomány", amit a Papától, vagyis Édesapámtól sajátított el. ...Az én szívem meg ettől olvadozott. :-))) -
Kezdetben csak kisebb kárászok, majd méretes pontyok és végül, a csúcsragadozó csuka is a horgára került. Október egyik késő esti óráján ezzel állított be Fiacskám és Családja:


Élő súlyban 4,5 kg volt a "haramia"! :-)))
Este 10 órakor ujjongások közepette történő, küzdelmes halpucolás, majd karikába forgatva, bezacskózás és irány a fagyasztó! 
Szegény csuka két hónapot várt, hogy beteljesedjen a sorsa. :-)


És, hogy miként is készítettem?
Kiolvadás után ismét átmostam, beirdaltam, sóval és borssal beszórtam, majd egy fél napot hagytam pácolódni.
Közben hajában főztem burgonyát, amit megpucolva felkarikáztam és a kivajazott tálamra terítettem.  Erre fektettem fel a csukát, aminek a hasába rozmaring-, zsálya- és kakukkfű ágacskát tettem és kívül-belül alaposan bedörzsöltem a felaprított fokhagymával. Mivel a húsa nagyon száraz, kapott egy kis olívaolajos csorgatást (meg a burgonya is) és szalonna szeletekkel betakartam. Majd jött a fólia és 20 perc a 180 fokos sütőben.
Ezek után lekerült róla a fólia, a sütőt 200 fokra feltekertem és mind addig sütöttem, amíg szép piros nem lett a szalonna. De még nincs vége...
Fél liter tejfölt kis olíva olajjal, kevés sóval és sok-sok fokhagymával összekevertem és a pironkodó csukára öntöttem. A sütőt még magasabb hőfokra csavartam és a tejfölt pár perc alatt rápirítottam a csukára.
Hááát, mit mondjak??? Látványa, illata, íze, fenomenális!!!

Ha szereted, készítsd el Te is!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Vagy... Egyszer légy a vendégem! :-)



5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és gondolom még annál is finomabb. :)) T.

    VálaszTörlés
  2. - nézni csak jóllakottan ajánlott!!
    - Jamie Oliver is elbámulna!
    - Lajos Mari és Hemző Károly kettősét körözted le!
    - a -halas végű helységekben (mint pl. Paks, vagy Baja) mindenki így ért a hal elkészítéséhez??

    ezek jutottak eszembe, miközben nézem ezt a produktumot :-)))

    VálaszTörlés
  3. Mogyoró, kedves!
    Én csak irulok-pirulok ennyi dícséret hallatán. :)))
    Úgy gondolom nem a "halas végű" helyiségeken múlik...
    Apukám kedvenc időtöltése a horgászat volt - most a Nagyfiam is felfedezte - Anyukám remekül főzött, én meg örököltem egy kis kreativitást (is). :)
    Egyébként éppen a napokban gondoltam arra, hogy nekem 2 műhelyem van! Az egyik a szobámban, a másik a konyhámban van kialakítva. :D

    VálaszTörlés
  4. Irigylérse méltó profizmus :-)), sajnos én nem dicsekedhetem ilyennel a konyhában, azért is ámulok-bámulok :-)))

    VálaszTörlés
  5. Ááááá, nem vagyok én profi, csak egy egyszerű kis "mezei" háziasszony, mert... Ha az lennék, akkor minden nap serénykednék. :-)
    Önmagamért sohasem fogok ilyen nagy munkába, mindig csak másokért, a családomért! :-)

    VálaszTörlés