2012. január 12., csütörtök

Van az úgy...


...hogy nagyritkán elfogy itthon a kenyér és az ember lánya éhes, de mivel beteg nem tud átmenni a boltba. Enni pedig, kellene! Akkor jön az agyalás... mi is van a kamrában, mit is lehetne belőle minél gyorsabban készíteni?
Ilyen kenyérhiányos szituációban általában rozsos zsemléket szoktam sütni, de most valami másra, valami fűszeresebbre vágytam... És jött az ihlet!
Már olyan régóta szeretném megtudni, megkóstolni, hogy milyen is a grissini és a focaccia? Akkor, itt a ragyogó alkalom!
Sok helyen, sokféle leírást találtam, de Dolce Vita rozmaringos receptjét választottam, némi megreformálással. A reform pedig abból állt, hogy a csupa búza-finomliszt helyett, 75% fehér lisztet és 25% teljeskiőrlésű búzalisztet használtam.  



Mivel Anyukámtól azt tanultam, hogy "ha módunk van rá, spájzoljunk be alaposan", így az alapvető élelmiszerekből, zöldségfélékből mindig tartalékolok. Fűszernövényeim (rozmaring, zsálya, bazsalikom, kakukkfű, babér, kerti ruta, snidling, metélőpetrezselyem...) pedig, részint az ablakomban, részint a garázsomban zöldellnek.  Így, nem volt gond a tészta összeállítása.
Gyakorlatilag - összeállítással, kelesztéssel és sütéssel együtt - 1,5 óra alatt, finom, illatozó ínyencségeim születtek:


 * * *


Nagyon finom volt, máskor is fogok készíteni! :-)))

Amit a későbbiekre nézve megfogadtam magamnak:  
- Legközelebb dupla adagot készítek, hogy többeket is megkínálhassak!
- Továbbra is 1/4 arányban teljeskiőrlésű lisztet fogok használni! 
- Mindig tartok itthon előre összeállított, (minimum, rozmaringgal és fokhagymával) érlelt fűszerolajat! 
- A grissini tésztájába még több zöldfűszert-, míg a focaccia tetejére, kevesebb olívaolajat teszek.   

Nem nagy ördöngősség, bátran fogj hozzá Te is! 

 

8 megjegyzés:

  1. Hmmmm!Kár , hogy nem lakunk közelebb !!:)Meg kell majd próbálnom !

    VálaszTörlés
  2. Drága Tündi!
    Bizony nagy kár, hogy nem lakunk közelebb egymáshoz. :)
    Igen, próbáld meg, mert nem fogsz benne csalódni. A Párodnak pedig, nagy-nagy örömet szerzel vele!
    Egyszerű és nagyszerű! :)

    VálaszTörlés
  3. Jajj de gusztusos! Épp most fejeztem be az általad ihletett "csakúgypogi" gyúrását :-) túróból juhtúróból és ahogy Tőled láttam: kicsi tejföl, tojássárgája, élesztő... most kel... ebben a gyönyörű napsütésben egy srófra járt az agyunk?

    VálaszTörlés
  4. De örülök Zsuzsikám! :-)))
    Már én is megtapasztaltam, hogy sokszor "egy srófra jár az agyunk". :-)
    Ha elfogy a pogi, akkor javaslom, próbáld ki ezt is.
    A rudacskákat (grissini) magukban is jó ropogtatni, de nagyon finom különböző, szószokba, mártásokba, vagy csak egyszerűen tejfölbe mártogatva eszegetni.
    A focacciával már nagy baj van, mert...
    Olyan finom, hogy képes az ember lánya (na meg a fia is) csak úgy magában felfalni. :-D

    VálaszTörlés
  5. Ezt a bejegyzésedet nem éhesen kellett volna elolvasnom, boooorzasztóan megkívántam, annyira jól néznek ki!!! :D

    VálaszTörlés
  6. Amilyen jól néz ki, annyira finom is! :)
    Nórikám, ha most hozzáfogsz, (persze amíg kel, addig horgolhatsz is) fél 8-kor már tálalhatod! :)))
    Bár az időpont kicsit késő a vacsorához, de... nagyon díjazná a Család! :)

    VálaszTörlés
  7. Az a nagy igazság, hogy valahányszor ránézek a fotókra, eszembe jut az ízük és... én is! :)))
    A feneség pedig az a dologban, hogy beregisztráltam a "Diétázós" csoportba és csak lapítok, meg sem merek mukkani! :D

    VálaszTörlés