2012. július 3., kedd

Közkívánatra...

Bodzaszörp télire!


Bár, már vége a bodza virágzásának, azért - sokak kérésére - "papírra vetem" az általam elkészített bodzaszörp receptjét.
- A receptet Dimek Éva barátnőmtől kaptam, aki pár évvel ezelőtt, egy hosszú és forró nyári napon, ilyen itallal oltotta a szomjamat. Mit mondjak, nem tudtam betelni vele... :-) -

Első lépés!
Következő év májusában, - lehetőleg távol az utak porától és az autók gázaitól - keress a környéketekben virágzó, fásszárú bodzabokrokat és vágd le a szép, már kinyílt, vagy nyílófélben lévő virágtányérokat!


Második lépés!
Vedd elő a megfelelő méretű, ép fazekadat és mérd bele a szükséges vízmennyiséget...
- Ha szereted a kissé karamelles ízt, akkor először a szükséges mennyiségű cukrot  (kevéske vízzel) tedd a fazekadba, kissé karamellizád és utána öntsd fel a többi folyadékkal. - 

Hozzávalók:
5 l víz
2 kg cukor
15-20 db bodzavirág
1-2 db citrom
1 kávéskanál borkősav
13 szem citrompótló
- vagy 1 doboz citrompótló mindkettő helyett - 
1 kávéskanál nátrium-benzoát

...Tedd bele a cukrot, a citrom burgonyahámozóval vékonyan lefejtett héját és főzz belőle szirupot.


- De vigyázz, csak akkor csináld, ha van elég időd, nem nézel közben TV-t és nem kell félned, hogy a várakozási idő alatt elalszol! ... Különben úgy jársz, mint én!!!   
...Gondoltam este felfőzöm, reggelre kihűl és akkor folytathatom a tennivalókat... Hogy meggyorsítsam a forrást, (15 l-el készítettem elsőre) letakartam egy fedővel... Majd szépen elaludtam (véletlenül) egy "élvezetes" műsoron... Mire felébredtem, bizony felforrt, sőt kibugyogott és az egész konyhát beterítette a ragacsos gőze! :-(  Ne tudd meg, hogy mit szenvedtem, amíg feltakarítottam! :-D 
Bizony ez önirónia, de ne feledd, "magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más tegye, azt nem tűröm el"!  :-))) -

Harmadik lépés!
Amikor teljesen kihűlt a szirupod, tedd bele a citrompótlót, (vagy amit választasz) a nátrium-benzoátot, esetleg még pár citromkarikát és az óvatosan leöblített virágtányérokat. Összekeverés után a kamra hűvösében legalább 1 napig - mivel hűvös, esős idő volt én 2-3 napig hagytam - áztasd és néha-néha kevergesd meg.


 

Negyedik lépés!
A kellő idejű áztatás után, szűrd bele (nyomkodd is ki) a gondosan előkészített, csírátlanított, csavaros tetejű üvegekbe. - Vagy, ha úgy jársz, mint én, hogy időben nem gyűjtöttél hozzá elég üveget, akkor műanyag palackokba.  - 
A felhasznált, kevéske tartósítószerrel, szinte korlátlan ideig eltartható. ...De nálunk erre még nem volt példa! :-)))




 

Ötödik, egyben a legkellemesebb lépés, a felhasználás!
Egy nagyobb kancsóba, a sziruphoz ízlés szerinti hígítással önts hideg ásványvizet (lehet szénsavas is) és csavarj bele legalább 1 db friss citromot.  

ISTENI!
- Olyan az íze, mintha frissen szedett bodzából limonádét készítettél volna! -

Ugyan ezzel az eljárással készíthetsz menta-, (ha szereted, ezt még az idén is elkészítheted, 2 nagy csokor kell a fenti mennyiséghez) hárs-, vagy citromfű szörpöt is, sőt...
Idén, a csodálatos illatú, 4000 éve ismert, "Múmia rózsája" névre hallgató vadrózsám szirmaiból - kísérlet képen - kevéske rózsaszörpöt is ügyeskedtem. Ez, valami fenséges!!!
Egyszerűen, az a csodálatos illat, átalakul ízzé!!! ...De erről - meg amit még kigondoltam belőle - majd jövő májusban fogok bővebben írni, ha ezek a bódító illatú rózsáim újra nyílni fognak.



Addig is, kellemes készülődést a következő évi bodzaszezonra! :-)
- És gyűjtsétek az üvegeket, hogy...
a tartósítószer nélküli változatát is kipróbálhassátok! -

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése