2012. március 16., péntek

Kezdő főzőcskézőknek!

Hogy ne csak kössünk, hanem főzzünk is... Közre adom ezt a jó kis "szájbarágós" receptet. Hátha van más is, akinek kedve szottyan megfőzni a nem éppen fogyókúrás, de nagyon finom körömpörköltet úgy, ahogy én készítem. J




A recept története a következő:
Tőlem távol élő, Andris fiacskám felhívott délelőtt, hogy Ő bizony, körömpörköltet szeretne főzni csülökkel, méghozzá - a ragyogó időre való tekintettel - bográcsban és kért, hogy írjam le a receptet, úgy, ahogy én szoktam elkészíteni.
Kissé óvtam a könnyen leragadó falatok bográcsban történő főzésétől, de Ő hajthatatlan volt!
Félre tettem az ásót, félre a metszőollót, (mert éppen kertészkedtem) irány a számítógép és már íródott is a kezdő "szakácspalántának" készülő recept...
Az a recept, amelyet most közre adok! - Hátha más is kedvet kap hozzá és a segítségére lehet. J


Körömpörkölt receptje Andrisnak

Hozzávalók:

4 db   egész sertés köröm
1 db    húsos, bőrös csülök
4-5 db   nagyobb vöröshagyma
1-3 kanál    sertés zsír, vagy étolaj
2-3 gerezd    fokhagyma
1-2 db   TV paprika, vagy zöldpaprika - Ezek hiányában, vagy ezek mellett is jót tesz neki egy kis Piros Arany, vagy házi paprikalekvár. Vigyázat, az utóbbiak sósak!!! -
2-3 db   cseresznyepaprika
3-4 evőkanál   piros, tört fűszerpaprika - vagy ízlés szerint
1-2 db   paradicsom, vagy kevés paradicsom lé, esetleg sűrítmény
só                 - ízlés szerint
őrölt bors    - ízlés szerint
víz               - igény szerint


Elkészítés:

A sertéskörmöket és a csülköt alaposan megmossuk, késsel lekapargatjuk.
Ha vannak rajta szőrök, akkor azt én le szoktam - egy külön erre a célra használt, eldobható borotvával - borotválni. J 
Ha egészben vesszük a körmöket, akkor először hosszában, majd az ízületeknél keresztben is szétfejtjük. - Ne használjunk bárdot, mert akkor szilánkos lesz! -
A bőrös csülök húsát lefejtjük a csontról - ez akár mehet a levesbe is! - és 4-5 cm-es kockákra - ne túl kicsikre, mert gyorsabban megfő, mint a köröm és szét fog esni - vágjuk.
-  A csülköt szerencsés a hentesnél kicsontoztatni és a csontot vele kettéfűrészeltetni. - 
A vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk és 0,5-1 cm-es kockákra vágjuk.
Ha mindent előkészítettünk, akkor a zsiradékot felforrósítjuk és beletesszük a kockákra vágott vöröshagymát.
Kicsit megsózzuk és fakanállal, - hogy le ne égjen - folyamatosan kevergetjük, addig amíg "üveges" (kicsit összeesik) nem lesz. 
Ekkor hozzáadjuk a kissé felaprított fokhagyma gerezdeket és a víztől lecsepegtetett, előkészített körmöket.
Megszórjuk egy mokkáskanál (kávés kanál) őrölt borssal, megkeverjük és fedő alatt (ha ez nincs, akkor alufóliával fedjük le, hogy jobban dinsztelődjön) kicsit pároljuk. 
Gyakran kell kevergetni, mert a bőrös részek miatt gyorsan leég!!!  
Amikor kicsit megpárolódott a köröm, hozzátesszük a csülökhúst is és azzal is még pár percig pároljuk.
Ekkor levesszük a tűzről - Feltétlen le kell venni, mert különben megég a paprika és megkeseredik!!! - és meghintjük az őrölt pirospaprika 2/3-ával,  jól összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Sózzuk meg egy kicsit.
Ezután beletesszük a megmosott paprikákat, - ha nem erős, akkor félbe lehet vágni -
a 2-3 kanál Piros Aranyat, vagy paprikalekvárt.
Jól összekeverjük és - lehetőleg fedő alatt - elkezdjük lassan főzni.
A befejezés előtt kb. fél órával hozzáteszem a feldarabolt paradicsomot (vagy a paradicsomlevet, esetleg sűrítményt, ízlés szerint) és a maradék 1/3 kanál piros, fűszerpaprikát is. - Persze a fűszerpaprika mennyisége függ a minőségétől is, meg attól, hogy mennyire pirosan kedvelitek. …Ez a pörkölt azért szereti, ha jó paprikás! - 
- Én közvetlenül a befejezés előtt még meghintem egy kevés őrölt borssal, majd leveszem a tűzről. - 
Várható főzési idő, 3-4 óra!
Nagyon kell figyelni, gyakran kell kevergetni, mert könnyen odaég!!! 

 Egyéb megjegyzések, tanácsok:

-         Gyakran kell kóstolgatni, hogy elég sós, elég fűszeres-e?
-         Ha nagyon elfőné a levét, kicsit újra fel kell önteni vízzel.
-         Ha túl sósra sikerült, akkor kell bele főzni pár szem krumplit (burgonyát).
-         Ha a vége felé úgy tűnik, hogy sok a leve, - vagy, ha egyébként is úgy szeretnétek - akkor nagyon finom a belefőzött krumpli.
      A hámozott és 4-be vágott burgonyát kb. 20 perccel a befejezés előtt kell beletenni. Ekkor már nem szabad kevergetni, csak rázogatni az ételt!
-         Az erőspaprikákat, kb. fél óra főzés után érdemes kivenni, nehogy kifakadjanak és akkor a kis Drága Gyerekek nem tudnak enni ebből az Isteni étekből!

 Sok sikert és nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! J

Kiskunhalas, 2012.03.16.
Szeretettel:
                                                                                                                                                Anyu/Marcsimami

*  *  *

Tádááám!!!
Íme, a táv-tanítás eredménye: 



Bár szerénytelenül hangzik, de...
Bízom benne, hogy... "nem esett messze az Alma a Fájától!" J
Gratulálok Kisfiam!

2012. február 29., szerda

Felülírva

Ma mindenképpen szándékoztam egy bejegyzést írni, mert...
Újévi fogadalmaim egyike, hogy legalább hetente írok 1-1 bejegyzést a blogomba.
A másik, hogy a 2011-ben készült és még be nem mutatott munkáimat minél előbb közreadom.
Most mind kettő teljesül, pedig ma nem így akartam!  
Másról szerettem volna írni, mást bemutatni, de az "ördög mindig tojik valamit"! Egyszerűen nem akar kommunikálni a fényképező gépem a PC-vel, így nem tudtam letölteni azokat a képeket, amelyekre szükségem lenne. :-(   - No majd legközelebb... Mondatja velem az örök optimizmusom! :-) -
Jöjjön tehát, a 2011. szeptemberében elkészült és oly nagyon szeretett UTAZÓ NŐ!


 


* * *

 

Puha, meleg, nem hivalkodó, de dekoratív...   Szóval, imádom!


Anyaga: saját kézi festésű (italporos), 2010-es, "Rikker-féle" egyágú, 100% gyapjú
Kötőtű: 5-ös bambusz körkötőtű
Mérete: 200 x 78 cm
Súlya: ... 



2012. február 15., szerda

Behavazott hajnalok és nappalok

Február 5-e óta, rendesen behavaztunk!




A hőmérséklet azóta -6 és -20 fok között ingadozik.
Fázunk, didergünk, reszketünk ebben a farkasordító-, dermesztő-, csontig hatoló hidegben. Hajnalban igyekszünk minél előbb letakarítani a járdát, a belső útjainkat, ellátni az állatainkat és - remélem nem kevesen vagyunk akik - az éhező madárkákat is. 
Méltatlankodunk, zúgolódunk, pedig... Most van itt az ideje!
Közhely ugyan, de mégis, azzal biztatom magam, hogy "minden rosszban van valami jó"!  ...Meg azzal, hogy minden nehézség ellenére, "mindenben meg kell kellene látni a szépséget"! 
...És ez általában sikerül is! :-) 
Íme pár fotó az utóbbi napokból, a szűkebb környezetemből: 




 




 
- Persze a szépséges, magam ültette tiszafámról, 
fotózás után, rögtön levertem a havat! -








 

...És most vissza a kert végében lévő madáretetőkhöz!


 


Minden reggel - amikor ellátom a 4 tyúkocskámat - bőségesen feltöltöm a madáretetőket is.
Ilyenkor, a közel fák és bokrok ágain, számtalan madár várja már az etetést. Ahogy eltávolodom, hangos csivitelés, csicsergés, csiripelés (mert, hogy a borostyán ágai közé beköltözött verebeknek is jut) és szárnysuhogás hangja tölti be az udvarom.
Sajnos - megfelelő apparát híján - fotózni nem sikerült őket, csak... egy jóval nagyobb, nagyon magabiztos madarat.
Egyik délután - az udvarra kilépve - szokatlan csend fogadott. Kerestem az okát és... a homokozó mögött megláttam őt!
Méltósággal ücsörgött, majd felszállt a tyúkudvar tetejére és... hagyta magát fotózni. :-)Feltételezem, - mivel a magok nem érdekelték - valamilyen ragadozó madár lehetett! /?/ 





Felismeri valaki??? 


Hideg ide, vagy oda, - a kis epizód után - ismét elvarázsolt a lemenő nap fényében fürdő kertem látványa, a tél, a természet szépsége. :) 


 

Kedves Olvasóm!
Kívánom, hogy Te is vedd észre mind azt a csodát, mind azt a szépséget,
amelyet az élet, a természet kínál nekünk!


2012. február 9., csütörtök

Vidámság

Vidámság annak a fonalnak a neve, amelyet a pécsi, Lana-Tex Webshopjából a minap vásároltam.  A próbakötésnek indult kezdeményt...



...hipp-hopp meg is kötöttem eeegy naaagy, meleeeg kendőőőnek! :-)))  
Egyszerűen jól esett kötni, várni, hogy a következő sorban miként illeszkednek egymáshoz a színek? 
Fonalként a tapintása, selymes, hűvös, de megkötve, valami csodafinom, meleg, puha gyapjú érzetét kelti. Első ránéztére egy színorgia, egy tobzódás, de... valahogy, ebben a cudarul hideg és szürke téli világban, jól esik a szemnek, a léleknek. 
...Arról nem is beszélve, hogy az egyszínű bármiszínű ruhadarabokat roppant mód feldobja. :-) 



Valóban helytálló a "Vidámság" megnevezés! :-) 

Méretei: 160 x 80 cm - Blokkolás nélkül, de... Nem is fogom!
Anya: 50% gyapjú 50% acryl
Súlya: 250 g
Tűk: 5-ös bambusz körkötőtű és 4,5-ös horgolótű
Saját tervezés!
  

2012. február 8., szerda

Angyalkám

Manapság ritkán varrok, mert elcsábít a kötés, de most mégis-mégis hozzáfogtam...
Hozzáfogtam, mert Renikém, a nagylány-unokám hosszú időre, messzire utazott.
Mivel korábban megtetszett Neki az egyik "Tildás" könyvemben látott hosszú angyal, úgy gondoltam most itt az alkalom és megvarrom, hogy... helyettem is védje őt! :-)  
- ...Meg persze némi önzésből is, hogy ha ránéz, jussak az eszébe. :-))) -




Nehéz szülés volt, mert kiestem a gyakorlatból, de azért a búcsúesti vacsorára csak-csak befejeztem, felöltöztettem.




Renikémet most távolból óvom, féltem és nagyon sok erőt,
kitartást kívánok Neki ezen az általa választott, rögös,
de - minden reményem szerint - emberformáló úton! 
- Hiszen a gyémántot is csiszolni kell! -


2012. január 25., szerda

Elcsábultam :-)

Nekem is, mint a legtöbb kötős hölgynek, több munkám (bár nem annak érzem, hanem alkotásnak) van megkezdve és vár a befejezésre. Ennek oka, hogy gyakran elcsábulok! :-)))
Mert meglát az ember lánya valami újat, valami szépet, valami nagyon inspirálót és ő is szeretne egy olyat. Azután frissiben, melegében ki akarja próbálni - legalább egy próbadarab erejéig - és nincs megállás! Keresi hozzá a számára elfogadható színű, legideálisabb minőségű fonalat - a "hörcsögölt" készletéből - és már csattognak is a tűk! ...Mert erős a kihívás és még erősebb a belső kényszer, az újat alkotás vágya.
- Ugye sokunk számára ismerős ez a boldogító érzés? :-) 
Íme a legújabb csábulat:


 

A kendő (vagy inkább sál) neve, Maluka.
A facebookon működő, nagyon aktív, már több, mint 400 főt számláló "kötős-horgolós" csoportunkban hívta fel rá valaki a figyelmet és azután elindult a "lavina"! :-)
Sokan-sokan elkezdtük kötni, mindenki abból, amije éppen otthon volt... És sorra születtek a különböző színű, nagyságú, gyönyörűbbnél gyönyörűbb Malukák! :-)

Ezt az egyágú gyapjút még 2010-ben festettem, (mert akkor éppen zöldek festésével kísérleteztem) kivi árnyalatú Columbus festékkel. Kicsit harsánynak találtam, ezért "parkolópályára" tettem...  Most jött el az ideje!
Anyaga: kissé egyenetlen fonású, Rikkerék 2010-es (puha) egyágú gyapjúfonala.
Tű: 4-es bambusz körkötőtű.
Hossza blokkolás nélkül (nem is fogom): nyaknál 90 cm, csipkénél: 140 cm.
Szélessége középen: 28 cm. - Hogy kicsit szélesebb legyen, megvariáltam + 6 sor "lustával".
Súlya: 52 g.




Nagy szerelem lett ez a Maluka!!!  :-)
Most ismét meg akarom kötni, de jóval nagyobb méretben...
A Lánykáméktól karácsonyra kapott ajándék-kártyámról megvásároltam 2 gombóc, méregdrága, pihe-puha mohair, álomfonalat és... már készül belőle a 2. Malukám! :))) 




Hiába, ilyen a szerelem!
Gyengéd ölelésre, melegségre vágyom és...
Az újabb Maluka, meg fogja adni ezt nekem! :-)))


2012. január 17., kedd

Mi fő a fazékban?

Mi fő, mi főőő?????
Az idei év első gyapjúfestése! :-)))






A festésre öcsém unokája, egy édes, bájos, aranyos, nagyon "nőcis" kicsi lány, Fanni inspirált. Neki szeretnék - anyukájával való egyeztetés után - valamit készíteni a rózsabimbó színeire festett (egy és kétágú) gyapjúfonalaimból.




Ezt a festési technikát először Ercsu blogjában olvastam és gyakran használom.
A rózsaszínes árnyalatokat italporokból-, míg a zöldet egyszerű ételfestékekből kevertem ki.
Bár ez a festési módszer sok színbeli korlátot tartalmaz, de szeretem, mert garantáltan színtartó lesz a fonal.




Mindig attól félek, hogy nem lesznek eléggé élénkek a színek, de...  ez ebben az esetben sem mondható el. :-)))






A folytatás mindig ugyan az...
Alig várom, hogy megszáradjanak a fonalak és elkészíthessem az elő próbakötéseket, horgolásokat! :-)))


- Most már csak Ágicával kellene beszélni, hogy mit is szeretne,
Ö vajon mit javasol, mi készüljön belőlük??? -